پوهنځی زراعت

معرفی

مؤسسهٔ تحصیلات عالی فراه از جمله مراکز علمی و تحقیقی در سطح افغانستان می باشد که در سال (۱۳۹۱ ه ش) تأسیس گردیده است، جهت رفع مشکلات و بلند بردن تولیدات زراعتی و حیوانی وکمبود افراد فنی، مسلکی و متخصص در بخش زراعت و مالداری در ولایت فراه، نهاد آموزشی و علمی بنام پوهنځی زراعت بعد از منظوری مقام محترم وزارت تحصیلات عالی در سال(۱۳۹۲هـ ش) در چوکات مؤسسهٔ تحصیلات عالی فراه تأسیس گردید. هدف از تأسیس این پوهنځی، تربیه محققان، کارشناسان فنی و مسلکی در بخش زراعت و بهره برداری علمی از ثروت های طبیعی، تحقیق، ترویج علوم زراعتی مدرن، بلند بردن مهارتهای مسلکی، نو آوری در عرصه زراعت، سهم گیری در ساختن استراتیژی های زراعتی و تربیه کادرهای علمی برای زراعت پایدار تشکیل میدهد.

این پوهنځی دارای دو دیپارتمنت اگرانومی و اقتصاد و توسعه زراعتی بوده که محصلان در آن مشغول فراگیری علم و دانش مسلکی می باشند. قبل از سال های (١٣٩٦ ه.ش) پذیرش در پوهنځی زراعت بعد از سپری نمودن امتحان کانکور به گونه عمومی بوده که محصلین مشمول در این پوهنځی تا سمستر چهارم بشکل عمومی تحصیل نموده و بعد از سمستر چهارم بر اساس علاقه و لوایح، مقررات و طرزالعمل داخلی پوهنځی رشته بندی گردیده و به دیپارتمنت های مربوطه معرفی می گردیدند. که در سال های آخیر رشته بندی  دیپارتمنت های پوهنځی زراعت از سمستر اول سال تحصیلی از طریق امتحان کانکور صورت گرفته و محصلان به دیپارتمنت های مورد علاقه خود معرفی می گردند و به تحصیل خود ادامه میدهند.

از بدو تأسیس این پوهنځی از دیپارتمنت های اگرانومی و اقتصاد و توسعه زراعتی این پوهنځی به تعداد (۵۷۸) تن محصلان به سویه لیسانس فارغ التحصیل گردیده که اولین دوره فارغین آن در سال (١٣٩٦ ه.ش) بودند. اکثریت فارغان این پوهنځی در ولایت فراه، ولایات همجوار، مرکز کشور و ولایات شمالی مصروف کارهای مسلکی بوده و به زارعین، مالداران و هموطنان خویش خدمات زراعتی را عرضه میدارند و تعداد دیگر از این فارغ التحصیلان در این اواخر جهت تحصیلات بلند تر به خارج از کشور عزیمت نموده‌اند.

 نظر به تقاضای زمان و نیاز جامعه، دیپارتمنت های علوم باغداری وحفاظه نباتات برای سال (١٤٠٣ ه.ش)در بورد شورای عالی تایید ‌منظور گردیده است، علاوه بر آن این پوهنځی سعی و تلاش خواهند نمود تا دیپارتمنت های خاکشناسی، جنگلداری و منابع طبیعی، علوم حیوانی و تکنالوژی مواد غذایی را نیز با همکاری ریاست مؤسسه تحصیلات عالی فراه و وزارت تحصیلات عالی ایجاد و تأسیس نمایند.

دیدگاه

پوهنځی زراعت با فعالیت‌های علمی- تحقیقاتی خویش می­کوشد تا با تربیه کادرهای متخصص مسلکی در بخش زراعت و مالداری، جهت رفع نیازمندی­های جامعه فعالیت نماید تا به­عنوان یکی از پوهنځی‌های برتر زراعتی در سطح مؤسسات تحصیلی کشور شناخته شود.

ماموریت

مأموریت پوهنځی زراعت تربیه افراد مسلکی و متخصص زراعت و انجام تحقیقات در مورد راه حل­های پیشگام برای چالش­های موجود در این بخش است. پوهنځی زراعت این وظیفه را با یک تعهد قوی برای انکشاف علوم نباتی، باغداری، ترویج، مالداری، حفاظه نباتات و سایر رشته­ها انجام می­دهد تا نتایج فوق العاده­ای را به­دست آورند.

ارزش‌ها

  1. احترام و حفظ ارزشهای اسلامی، ملی و اکادمیک؛
  2. مدیریت خوب و تأثیر گذار؛
  3. شفافیت و روشنایی در کارها؛
  4. جلوگیری از هر نوع فساد؛
  5. روحیه و اخلاق نیک با مردم به اساس قوانین اسلامی؛
  6. متدین، وفادار، و متعهد به ارزش‌های تحصیلات عالی کشور.

اهداف

پوهنځی زراعت مؤسسۀ تحصیلات عالی فراه تا پنج سال آیندهمطابق به­ مأموریت و دیدگاه خود به این باور است تا به اهداف زیر دست یابد:

۱.   آموزش کادرهای علمی و مسلکی به ­سطح لیسانس نظر به نیازمندیهای جامعه؛

۲.   همکاری با نهاد در پیشبرد پروسه ارتقای کیفیت و اعتباردهی؛

۳‌.    ایجاد و انکشاف برنامه­های علمی و تحقیقی مورد نیاز جامعه،

۴.   توسعه و انکشاف تأسیسات زیربنایی از لحاظ کمی و کیفی؛

۵.   استفاده از توامیت­ها و تفاهم نامه­ها با نهادهای تحصیلی و غیر تحصیلی جهت ارتقای ظرفیت اعضای کادر علمی و محصلان این پوهنځی؛

۶.  ارتقای ظرفیت اعضای کادر علمی و کارمندان به منظور بهبود کیفیت و مسلکی سازی.

کمیته های فعال در سطح پوهنځی

  1. کمیتهٔ ارتقای کیفیت؛
  2. کمیتهٔ تحقیق؛
  3. کمیتهٔ فرهنگی، نشرات و ورزشی؛
  4. کمیتهٔ نظم و دسپلین و سمع شکایات؛
  5. کمیتهٔ امتحانات؛
  6. کمیتهٔ نصاب و کریکولم درسی؛
  7. کمیتهٔ محصلان؛
  8. کمیتهٔ پلان استراتیژیک؛
  9. کمیتهٔ آموزش الکترونیک.

امکانات و تجهیزات

  1. داشتن تعمیر دو طبقه‌ای تدریسی و اداری؛
  2. داشتن استادان مجرب با درجه تحصیلی ماستری؛
  3. داشتن کتابخانه در سطح پوهنځی ؛
  4. داشتن فارم تحقیقاتی زراعتی (۱۴۰) هکتاری؛
  5. داشتن صنوف معیاری مجهز به چوکی، تخته، میز خطابه، پروژکتور و ال سی دی ؛
  6. موجودیت اینترنت در سطح پوهنځی ؛
  7. داشتن برق سولری ۲۴ ساعته؛
  8. داشتن لابراتوار مجهز در سطح پوهنځی .

 

دیپارتمنت ها

  1. اگرانومی
  2. اقتصاد و توسعه زراعتی