پوهنځی تعلیم و تربیه

معرفی  و وضعیت فعلی پوهنځی تعلیم و تربیه

بدیهی است که حوزه تعلیم و تربیه یکی از برجسته­ترین شاخصه‌های تحول و پیشرفت هر جامعه به­حساب می­آید؛ از این‌رو جوامع عقب‌مانده هیچ­گاه به این موفقیت­ها نائل نخواهند شد، مگر زمانی که طرز تفکر، عملکرد مدیران و کارکنان نظام­های آموزشی مخصوصاً معلمان تغییر و تحول بیابند.

تغییر اندیشه را نباید با شیوه­های غیر­علمی در دیگران به وجود آورد؛ و درست نیست که این تغییر به زور به افراد جامعه تحمیل گردد، بلکه تحول به بستر و فضای اثر­بخش نیازمند است تا بتواند در دانش، روش، منش و نگرش افراد تغییر ایجاد کند. ایجاد چنین بستری به عوامل متعددی چون بافت فرهنگی، وضیعت اقتصادی، شرایط اجتماعی و سیاسی و از همه مهم­تر به چگونگی تعلیم و تربیه نسل جدید وابسته است.

علاوه بر عوامل ذکرشده، محیط­های آموزشی متناسب با نیازها، اهداف مجریان آگاه، برنامه­ریزی و معلمان توانمند می­توانند در روند یادگیری و تحول یادگیرندگان مؤثر باشند؛ اما آن‌چنان‌که بیش از همه در کاهش آسیب­ها و ایجاد فرصت­های مفید برای رشد نسل جوان مؤثر است؛ روش مدیریت یعنی سازمان‌دهی و هدایت فعالیت­های آموزشی می­باشد.

در هر جامعه تعلیم و تربیه بیانگر فرهنگ و میزان توانایی مادی و معنوی آن جامعه می­باشد. هرگاه تعلیم و تربیه همگام با تحولات جهان پیشرفت کند، می­تواند نیازهای مادی و معنوی آن جامعه را مرفوع سازد. تعلیم و تربیه علاوه بر این که ارتباط مستقیم با کارایی و رشد اقتصاد دارد، بر سایر ابعاد توسعه نیز تأثیرگذار است. این امر بیانگر آن است که اگر قرار باشد کشوری توسعه و پیشرفت کند، باید بخش عمده­ای از منابع خویش را به تعلیم و تربیه اختصاص دهد. با توجه به مطالب فوق، پوهنځی تعلیم و تربیه می­تواند افراد سالم با صحت روانی، جسمی و حساسیت لازم تربیت کند که یقیناً در سرنوشت جامعه تأثیر به سزای خواهند داشت؛ بر این اساس معلمان مسلکی و خبره را برای معارف کشور تقدیم می­کند.

پوهنځی تعلیم و تربیه با تطبیق نصاب معیاری، روش­های نوین تدریس و آموزش مهارت­های تحقیقی در حال تربیه کردن معلمان مسلکی است. این معلمان می­توانند برای تقویت و انشکاف نظام تعلیم و تربیه کشور به صورت اساسی و مسلکی کار کنند.

پوهنځی تعلیم و تربیه در سال (۱۳۹۱) هـ.ش با دو دیپارتمنت تاسیس گردید، در این مدت توانسته است شش دیپارتمنت جدید را به تشکیل بیافزاید و اکنون از هشت دیپارتمنت کادرها و معلمان مسلکی و متخصص را به سویه لیسانس به جامعه تقدیم کند. پوهنځی تعلیم و تربیه فعلاً دارای (۴۵) تن استاد، (۴) تن کارمند اداری، (۳)  تن کارمند خدماتی و در حدود (۳۲۵) تن محصل دارد. این پوهنځی در جریان دوازده سال گذشته (۹) دوره محصل فارغ داده است که مجموعاً به (۱۲۹۹)  تن محصل می­رسد که از این جمله (۳۹۲) تن آن را محصلان اناث تشکیل می­دهد. پوهنځی تعلیم و تربیه دارای هشت دیپارتمنت می­باشد که عبارت اند از: ( دیپارتمنت کیمیا، بیولوژی، فزیک، ریاضی، ادبیات زبان دری، ادبیات زبان پشتو، ادبیات زبان انگلیسی و دیپارتمنت علوم و فرهنگ اسلامی).  این پوهنځی امورات اداری و آکادمیک خویش را در تعمیر اختصاصی که دارد پیش می­برد اما با کمبود صنوف درسی و اتاق ­های اداری مواجه است و نیاز مبرم به امکانات و تسهیلات بیشتری دارد.

پوهنځی تعلیم و تربیه در کنار فعالیت­ های درسی روزانه، توانسته است که برنامه شبانه را نیز برای متقاضیان در دیپارتمنت­ (ریاضی) فعال نماید، اما نظر به تغییرات و تحولات کشور تا حال جذب محصل نداشته است.

پوهنځی تعلیم و تربیه در حال حاضر، در مقطع تحصیلی لیسانس مصروف آموزش معلمین مسلکی برای نهادهای تعلیمی و تحصیلی کشور می­باشد. این پوهنځی به تعداد (۳۴) تن استاد فارغ از مقطع ماستری، به تعداد (۵) تن در حال تحصیل مقطع دوکتورا و به تعداد (۶) تن در حال تحصیل در مقطع ماستری می­باشند. در قسمت رتبه ­های علمی استادان، به تعداد (۱) تن پوهیالی، (۸) تن نامزد پوهنیار، (۳۳) تن پوهنیار و (۳) تن پوهنمل می­باشند.

 

دیدگاه

پوهنځی تعلیم و تربیه به‌عنوان یک مرجع معتبر علمی، می­خواهد از طریق تدریس و تحقیق، نقش برتر را در تقویت و انکشاف علمی، تعلیمی، تربیتی و فرهنگی افراد جامعه ایفا نماید.

 

مأموریت

پوهنځی تعلیم و تربیه خود را متعهد و مکلف می­داند که به‌منظور پرورش معلمان متخصص و مسلکی برای نهادهای تعلیمی و تحصیلی، انجام تحقیقات علمی معیاری برای رفع نیازهای جامعه و بهره­گیری از روش­های نوین تدریس برای آموزش معیاری و مسلکی زمینه تحصیلات عالی با کیفیت را فراهم بسازد.

 

استادان این پوهنځی در کنار مکلفیت­ های درسی و اداری، طی این مدت توانسته اند که به تعداد (۳۴) مقاله بین‌المللی و (۴۴) مقاله داخلی را به نشر برسانند و اکثراً در حال نوشتن مقاله ­ها و رساله­ های علمی می­باشند.

تشکیل کارکنان

پوهنځی تعلیم و تربیه دارای بست­ های کادری، ریاست، معاونیت پوهنحی،آمریت­ دیپارتمنت­­­ ها، مدیریت عمومی تدریسی،مدیراجرایه، مأمور تدریسی و لابرانت می­باشد؛ همچنان کمیته­ های متعدد متشکل از اعضای کادر علمی در چوکات این پوهنځی ایجاد گردیده است که همه با هم امور علمی و اداری را به پیش می­برند.

احصائیه ارتقای تحصیلی اعضای کادر علمی پوهنځی

جدول (1): کادرهای علمی پوهنځی تعلیم و تربیه بر اساس درجه تحصیل.

سویه تحصیلی اعضای کادر علمی

لیسانس

ماستر

داکتر

مجموعه

10

33

2

45

   منبع: آمریت استادان

 

 

جدول (۲) شامل تمام پرسونل پوهنځی تعلیم و تربیه بر اساس سال منظور شده و تعدیل شده طی سال‌ ۱۴۰۲ به تفکیک بست‌های اداری و کادری می‌باشد.

جدول(2): بست­های کادری و اداری پوهنځی تعلیم و تربیه.

تشکیل/ بست

بست

بالمقطع (حق الزحمه)

مجموع

ملاحظات

2

3

4

5

6

7

8

بست‌های اداری

0

0

1

2

1

0

4

0

8

 

بست‌های خالی اداری

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

بست‌های اکادمیک

1

7

43

0

0

0

0

0

51

 

بست‌های خالی اکادمیک

0

0

9

0

0

0

0

0

9

 

منبع: آمریت استادان

احصایه جذب محصلین

پوهنځی تعلیم و تربیه در طول دوازده سال توانسته است به تعداد (۳۲۲۹) محصل را در رشته­های مختلف جذب نموده که گراف آن قرار ذیل است:

 

 

تجهیزات، امکانات و زیربنا

در حال حاضر پوهنځی تعلیم و تربیه دارای یک تعمیر مستقل )در دو طبقه(، شعبات اداری، صنوف درسی، کتابخانه، لابراتوار، اتاق کنفرانس­ها­ و فضای سبز می­باشد. شعبات اداری این پوهنځی نسبتاً مجهز، کتابخانه و لابراتوار آن در حال تجهیز است.

پروژه اعمار تعمیر تدریسی پوهنځی تعلیم و تربیه و تعمیر اداری مؤسسۀ تحصیلات عالی فراه در دو منزل تقریبأً با ظرفیت (۶۰) اتاق، توسط شرکت ریاست تصدی خانه‌سازی از بودجه دولت افغانستان به مبلغ (۴۴.۰۰۰.۰۰۰) افغانی از تاریخ ۱۷/۵/۱۳۹۴ الی ۱۷/۴/۱۳۹۶ اعمار گردیده است.

 

دیپارتمنت‌ها

  1. دیپارتمنت کیمیا
  2. دیپارتمنت بیولوژی
  3. دیپارتمنت ریاضی
  4. دیپارتمنت فیزیک
  5. دیپارتمنت پشتو
  6. دیپارتمنت دری
  7. دیپارتمنت انگلیسی
  8. دیپارتمنت ثقافت اسلامی

 

پلان استراتژیک پوهنځی تعلیم و تربیه⬇️